Kiełki fasoli Mung w sosie karmelowym
Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny
Łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna, zdrowa i smaczna surówka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Sos:
Instructions
  1. Papryki pociąć w paseczki.
  2. Kiełki fasoli i paseczki papryki dokładnie wymieszać w misce.
  3. Na niewielką patelnię wsypać cukier, rozprowadzić szybkim ruchem po dnie. Wstawić na średni ogień. Cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy (lepiej nie mieszać go ponieważ bardzo mocno przykleja się do szpatułki). Kiedy roztopiony cukier nabierze ciemnobrązowy kolor wlać na patelnie gorącą wodę (woda musi być gorąca, ponieważ zimna woda schłodzi karmel i jego roztapianie w wodzie będzie trwać bardzo długo), i gotować na małym ogniu tak długo aż karmel się roztopi. Wlać sos sojowy i ocet, wymieszać, gotować jeszcze na małym ogniu ok. 1 min.
  4. Wlać sos do kiełków z papryką, dokładnie wymieszać. Dodać uprażony sezam, jeszcze raz wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu, ponieważ pod wpływem sosu z czasem warzywa stracą jędrność i chrupkość.