Przejdź do treści

Kiełki fasoli Mung w sosie karmelowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kiełki fasoli Mung w sosie karmelowym
Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny
Łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna, zdrowa i smaczna surówka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Prep Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
Sos:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Papryki pociąć w paseczki.
  2. Kiełki fasoli i paseczki papryki dokładnie wymieszać w misce.
  3. Na niewielką patelnię wsypać cukier, rozprowadzić szybkim ruchem po dnie. Wstawić na średni ogień. Cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy (lepiej nie mieszać go ponieważ bardzo mocno przykleja się do szpatułki). Kiedy roztopiony cukier nabierze ciemnobrązowy kolor wlać na patelnie gorącą wodę (woda musi być gorąca, ponieważ zimna woda schłodzi karmel i jego roztapianie w wodzie będzie trwać bardzo długo), i gotować na małym ogniu tak długo aż karmel się roztopi. Wlać sos sojowy i ocet, wymieszać, gotować jeszcze na małym ogniu ok. 1 min.
  4. Wlać sos do kiełków z papryką, dokładnie wymieszać. Dodać uprażony sezam, jeszcze raz wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu, ponieważ pod wpływem sosu z czasem warzywa stracą jędrność i chrupkość.
Share this Recipe