Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka kiełków fasoli mung
- 1 szt. papryki białej (lub inny kolor), pociętej w cienkie paski
- 1 szt. papryczek chili (świeżej lub marynowanej), pociętej w cienkie paski
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego
Sos:
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki wody zagotowanej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżki czarnego octu ryżowego lyb octu balsamicznego
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Na niewielką patelnię wsypać cukier, rozprowadzić szybkim ruchem po dnie. Wstawić na średni ogień. Cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na brązowy (lepiej nie mieszać go ponieważ bardzo mocno przykleja się do szpatułki). Kiedy roztopiony cukier nabierze ciemnobrązowy kolor wlać na patelnie gorącą wodę (woda musi być gorąca, ponieważ zimna woda schłodzi karmel i jego roztapianie w wodzie będzie trwać bardzo długo), i gotować na małym ogniu tak długo aż karmel się roztopi. Wlać sos sojowy i ocet, wymieszać, gotować jeszcze na małym ogniu ok. 1 min.
Share this Recipe