Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy
Ocena ze starego portalu: 5,0 / 2 oceny
Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy Ketjap Manis jest też dostępny w naszym sklepie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Prep Time
30minut
Prep Time
30minut
Ingredients
Instructions
  1. Przygotować składniki.
  2. Wodę wlać do rondelka i włożyć cukier. Gotować mieszając aż do momentu rozpuszczenia się cukru (można przyśpieszyć rozpuszczanie miażdżąc wcześniej cukier w moździerzu).
  3. Dolać sos sojowy, wrzucić anyż, imbir, czosnek i pastę curry.Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 15 minut aż sos zgęstnieje.
  4. Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos to należy teraz dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i zagotować aż mąka zagęści sos. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie wlać do słoika i przechowywać w lodówce.