Przejdź do treści

Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy
Ocena ze starego portalu: 5,0 / 2 oceny
Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy Ketjap Manis jest też dostępny w naszym sklepie.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Prep Time 30 minut
Servings
Ingredients
Prep Time 30 minut
Servings
Ingredients
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Przygotować składniki.
    Ketjap manis1
  2. Wodę wlać do rondelka i włożyć cukier. Gotować mieszając aż do momentu rozpuszczenia się cukru (można przyśpieszyć rozpuszczanie miażdżąc wcześniej cukier w moździerzu).
    Ketjap manis
  3. Dolać sos sojowy, wrzucić anyż, imbir, czosnek i pastę curry.Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 15 minut aż sos zgęstnieje.
    Ketjap manis
  4. Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos to należy teraz dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i zagotować aż mąka zagęści sos. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie wlać do słoika i przechowywać w lodówce.
Share this Recipe