Karkówka w sosie śliwkowym (po koreańsku)
Karkówka w sosie śliwkowym to rewelacyjne danie z woka w stylu chińskim, które można także przygotować w wersji koreańskiej (zob. poniżej). Cieniutkie plasterki mięsa przysmażone na chrupiąco w pysznym słodko-słonym sosie z chińskich śliwek. Potrawa ta jest hitem stołowym i smakuje wszystkim bez wyjątku. Jedynym kontrowersyjnym dodatkiem jest pikantna i kwaśna kimchi z kapusty, dlatego podaję ją jako opcję. Jeżeli chcesz to danie zaserwować gościom o konserwatywnych gustach bezpieczniej będzie ten składnik pominąć.

Karkówkę w sosie śliwkowym wymyśliłem wiele lat temu choć dopiero w drugim podejściu dopracowałem technikę smażenia mięsa. Zamarynowana w sosie sojowym karkówka w pierwszym etapie smażenia puszcza bardzo dużą ilość sosu (nie tłuszczu!), co praktycznie uniemożliwia wysmażenie mięsa. Sos ten należy odlać (nie wyrzucać, stanowi znakomitą bazę do “sosu śliwkowego”) i dopiero wtedy można pięknie wysmażyć mięso. Po tej modyfikacji kucharz i goście byli zachwyceni. Dodam, że karkówka w sosie śliwkowym bardzo smakuje dzieciom (w opcji bez kimchi). Jest to danie ze sporą ilością sosu dlatego najlepiej podać je z gotowanym ryżem lub gotowanym/smażonym makaronem mie.

SOS ŚLIWKOWY SŁODKO-SŁONY Z KWAŚNĄ NUTĄ

Chrupiąca, pięknie zarumieniona karkówka to połowa sukcesu, drugim elementem jest sos na bazie solonych chińskich śliwek. Chiński sos śliwkowy w wersji podstawowej jest bardzo słodki. Danie doprawione tylko nim, jak na mój gust, jest zbyt monotonnie słodkie, choć i takie dania są w Chinach serwowane. W moim “sosie śliwkowym” dodałem wyraźny słony smak poprzez dodanie sosu sojowego i sosu z mięsa. Od pewnego czasu dodaje do dania kimchi z kapusty, dzięki czemu sos zyskuje delikatną kwaśność i ostrość.

KARKÓWKA W SOSIE ŚLIWKOWYM PO KOREAŃSKU

Danie to w bardzo łatwy sposób można przygotować w stylu koreańskim. Wystarczą 2 dodatkowe składniki a danie zmieni się nie do poznania i będzie smakować każdemu miłośnikowi koreańskich przysmaków. Do sosu należy dodać 3 łyżki gochuchang a ilość kimchi zwiększyć do 1 szklanki, reszta przepisu pozostaje bez zmian. Pasta chili gochujang dodaje potrawie ostrości i specyficznego “koreańskiego” smaku natomiast kimchi dodaje kwaśności świetnie komponującej się ze słodkim sosem. Oba koreańskie składniki są czerwone, dlatego potrawa także zmienia kolor z brązowego na czerwony. Karkówka z sosem śliwowym po koreańsku najlepiej smakuje z koreańskim dodatkami: kimchi z kapusty i ryżem kleistym.  

FANTAZJA KUCHARZA MILE WIDZIANA

Karkówkę w sosie śliwkowym od zawsze robiłem z pamięci i na wyczucie teraz jednak postanowiłem je zapisać i umieścić na stronie. Można powiedzieć, że jest to wersja bazowa przepisu, do którego można wprowadzić całe mnóstwo modyfikacji. Nieodzownymi elementami dania jest wysmażona karkówka oraz sos na bazie sosu z mięsa i sosu śliwkowego. Do tego “trzonu dania” możemy dodać całe mnóstwo ulubionych składników. Moje propozycje warzyw: marchewka, imbir, cebula, szczypior, grzyby (mun, shitake, słomiane, grzyby białe, pieczarki), kiełki. Opcjonalne dodatki do sosu: więcej sosu śliwkowego, więcej sosu sojowego, gochujang, sos chili, sos ostrygowy, sos rybny, ocet ryżowy czarny, sok z cytryny. No i oczywiście wszystkie inne składniki, które Wam fantazja podpowie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
3-4osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
3-4osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Marynata:
Sos śliwkowy:
Dodatek:
Instructions
  1. Karkówkę tniemy w plastry a następnie w cieniutkie paski. Kimchi wyciskamy z soku, i grubo siekamy. Sok z kimchi dodajemy do “sosu śliwkowego”.
  2. Pocięte mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na 30 minut.
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając.
  4. Po kilku minutach z mięsa wydobędzie się spora ilość esencjonalnego, brązowego sosu.
  5. Cały ten sos zlewamy i używamy go jako bazę do sosu śliwkowego. Dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki sosu i mieszamy. Odstawiamy, niedługo będzie potrzebny.
  6. Do woka dodajemy 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu smażymy karkówkę. Mieszamy mięso, następnie zostawiamy na 1-1,5 minuty, znów mieszamy i znów zostawiamy na 1-1,5 minuty. W ten sposób smażymy mięso aż będzie pięknie zarumienione i chrupiące. Mięso przekładamy na talerz a powstały olej odlewamy, zostawiamy tylko odrobinę (ok. 1 łyżki).
  7. Do woka wrzucamy pociętego pora i kimchi (opcjonalnie). Smażymy mieszając ok. 2 minut.
  8. Dodajemy do woka mięso, mieszamy z warzywami i zsuwamy wszystko na boki woka. W środek wlewamy sos i mieszamy aż zgęstnieje.
  9. Teraz mieszamy wszystko dokładnie. Danie gotowe! Jest to danie z duża ilością sosu dlatego najlepiej smakuje podane z gotowanym ryżu lub gotowanym / smażonym makaronie mie.