Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Kolejna potrawa z użyciem kimchi, dosyć ostra, ale bez przesady. W oryginalnym koreańskim przepisie zamiast czerwonej i zielonej papryki słodkiej używa się 2 zielone i 2 czerwone koreańskie papryczki chili - w Polsce są one jednak niedostępne a na dodatek danie staje się wtedy niesamowicie ostre (dla przeciętnego Polaka nie do zjedzenia). Oczywiście twardziele mogą dorzucić sobie trochę gochugaru lub kilka chili, ale osobiście nie polecam. Karkówka jest mięsem tłustym i przerośniętym wymagającym zazwyczaj długiego smażenia lub grillowania, jednak dzięki cięciu w cieniutkie plasterki oraz marynacie wystarczy krótko przesmażyć metodą stir-fry, aby mięso było miękkie i soczyste.
Kolejna potrawa z użyciem kimchi, dosyć ostra, ale bez przesady. W oryginalnym koreańskim przepisie zamiast czerwonej i zielonej papryki słodkiej używa się 2 zielone i 2 czerwone koreańskie papryczki chili - w Polsce są one jednak niedostępne a na dodatek danie staje się wtedy niesamowicie ostre (dla przeciętnego Polaka nie do zjedzenia). Oczywiście twardziele mogą dorzucić sobie trochę gochugaru lub kilka chili, ale osobiście nie polecam. Karkówka jest mięsem tłustym i przerośniętym wymagającym zazwyczaj długiego smażenia lub grillowania, jednak dzięki cięciu w cieniutkie plasterki oraz marynacie wystarczy krótko przesmażyć metodą stir-fry, aby mięso było miękkie i soczyste.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g karkówki
- 300 g kimchi (2 puszki)
- 1/2 szt. papryki zielonej
- 1/2 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. cebuli średniej
- 4 łyzki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 3 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego koreańskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka wody
Dodatki:
- kilka porcji ryżu japońskiego ugotowanego zob. przepisu
Ingredients
Marynata:
Dodatki:
|
Instructions
Share this Recipe