Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Kare raisu - japońskie curry z kurczaka to popularne japońskie danie stołowe, dobrze przyrządzone, może stać się prawdziwym przysmakiem:). Podawać z ryżem japońskim.
Kare raisu - japońskie curry z kurczaka to popularne japońskie danie stołowe, dobrze przyrządzone, może stać się prawdziwym przysmakiem:). Podawać z ryżem japońskim.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szklanka marchewki pokrojonej w grubą kostkę
- 1 szklanka ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 szt. piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 szt. cebuli pociętej w piórka
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1 szklanka bulionu rybnego dashi lub wody
- 1 kostka golden curry
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- kilka liści sałaty
- surówka z kiełków
- surówka z ogórków
Ingredients
Dodatki:
|
|
Instructions
- Marchew podgotować na pół twardo. Ziemniaki podgotować lub usmażyć w głębokim oleju, osączyć.
- Mięso szybko obsmażyć na oleju z cebulą, dodać ziemniaki, marchew, groszek, dashi i rozdrobnioną kostkę curry japońskiego. Dusić na średnim ogniu do lekkiego zagęszczenia (ewentualnie przyprawić wg. upodobania oraz dodać odrobinę cukru).
- Wyłożyć na talerz obok ryżu, a na liściu sałaty ułożyć surówki.
Share this Recipe