Kapusta pekińska słodko-kwaśna
Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Surówka o specyficznym, orientalny smaku. Przygotowana przez Kasię. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Ingredients
  • 1/2główki kapusty pekińskiej małej
  • 1/2szt. papryki czerwonej
  • 1cm świeżego imbiru
  • 1/4łyżeczki pieprzu syczuańskiegozmielonego lub utłuczonego w moździerzu
  • 1łyżka oleju sezamowego
Sos:
Instructions
  1. Kapustę pokroić na paski długości ok. 5 cm.
  2. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paski. Wymieszać kapustę, paprykę i pieprz.
  3. Wymieszać składniki sosu, polać warzywa. Rozgrzać olej sezamowy i polać nim kapustę. Dokładnie wymieszać i odstawić na min. 2 godz. Podawać jako dodatek do dań.