Kalbi – koreańskie grillowane żeberka / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Kalbi – koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
1osoba 45minut
Passive Time
1doba
Servings Prep Time
1osoba 45minut
Passive Time
1doba
Ingredients
Dodatki:
  • kilkaliści sałaty
  • kilkaząbków czosnku
  • porcja pora z chilli
  • porcja kimchi
Instructions
  1. Marynata: Imbir utrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć na prasce, do tego posiekane drobniutko chilli, sos sojowy, olej sezamowy i miód.
  2. Cięcie mięsa: Są 2 szkoły: według pierwszej marynuje się całe “taśmy” i dopiero przy stole tnie się na kawałki nożycami krawieckimi (!) Według drugiej: porozcinać według kostek. Zatopić w marynacie na 24h.
  3. Rozpalić grilla (na elektryku też można, ale to nie to samo). W Seulu mieli takie specjalne stoły, z dziurą w środku w którą wstawiali coś w stylu moździerza z rozpalonym węglem drzewnym (rozpalanie wyglądało dokładnie tak samo jak ministrant odpala kadzidło). Nad takim moździerzem stawiano kratkę i…
  4. Serwowanie: SAMOOBSŁUGA! Żeberko pałeczkami kładzie się na grilla, w stosownym momencie obraca. Do lewej dłoni bierze się liść sałaty, na nim układa się pora z chilli, ząbek czosnku uprażony w oleju sezamowym (maleńka miseczka na grillu), pałeczkami dokłada żeberko upieczone na grillu, zawija się toto i obgryza, jak pies kość 😀