Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Kalbi - koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.
Kalbi - koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.
Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 1 doba |
Servings |
osoba
|
Ingredients
- 5 szt. żeberek wieprzowych
- 6 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt. papryczki chili
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu płynnego
Ingredients
|
|
Instructions
- Marynata: Imbir utrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć na prasce, do tego posiekane drobniutko chilli, sos sojowy, olej sezamowy i miód.
- Cięcie mięsa: Są 2 szkoły: według pierwszej marynuje się całe "taśmy" i dopiero przy stole tnie się na kawałki nożycami krawieckimi (!) Według drugiej: porozcinać według kostek. Zatopić w marynacie na 24h.
- Rozpalić grilla (na elektryku też można, ale to nie to samo). W Seulu mieli takie specjalne stoły, z dziurą w środku w którą wstawiali coś w stylu moździerza z rozpalonym węglem drzewnym (rozpalanie wyglądało dokładnie tak samo jak ministrant odpala kadzidło). Nad takim moździerzem stawiano kratkę i...
- Serwowanie: SAMOOBSŁUGA! Żeberko pałeczkami kładzie się na grilla, w stosownym momencie obraca. Do lewej dłoni bierze się liść sałaty, na nim układa się pora z chilli, ząbek czosnku uprażony w oleju sezamowym (maleńka miseczka na grillu), pałeczkami dokłada żeberko upieczone na grillu, zawija się toto i obgryza, jak pies kość 😀
Share this Recipe