Kaczka z kiełkami fasoli mung
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Danie z kaczki dosyć specyficzne ponieważ mięso przyprawione jest pieprzem syczuańskim. Jeżeli nie masz pieprzu syczuańskiego to lepiej odpuść do momentu, aż go kupisz, ponieważ danie straci cały charakter. Pamiętaj, że kaczka ma być serwowana na kiełkach, w żadnym wypadku nie mieszaj obu elementów. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Pokroić pierś kaczki w cienkie plasterki (najlepiej jest to zrobić gdy jest lekko zmrożona). Umyć kiełki i osączyć z wody.
  2. Wymieszać składniki na sos.
  3. Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju. Ciągle mieszając przesmażyć mięso kaczki aż zmieni kolor (ok. 2 min). Dodać pieprz syczuański, dobrze wymieszać. Wyjąć usmażoną pierś na talerz i trzymać w cieple (np. w lekko nagrzanym piekarniku).
  4. Umyć wok, ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać kiełki i smażyć ok. 2 min mieszając aż lekko zmiękną. Wlać sos, wymieszać i zagotować.
  5. Przesmażone kiełki przełożyć na talerz, położyć na nim gorącą pierś kaczki. Danie gotowe.