Kaczka z kasztanami wodnymi i pędami bambusa
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Oryginalne i bardzo smaczne danie z kaczki, kasztanów wodnych, pędów bambusa i grzybów mun doprawione przyprawą 5 smaków. Kasztany wodne to ciekawe, jednak mało znane w Polsce warzywo: niewielkie bulwy wodnej rośliny, bardzo chrupkie (nawet po ugotowaniu), przypominające w smaku ziemniaka.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.12.2024
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Ingredients
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Piersi kaczki (wraz ze skórą) pociąć w cieniutkie plasterki.
  2. Osączyć warzywa z puszki, grzyby gotować 5 minut, następnie pociąć w paski, zetrzeć imbir.
  3. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kaczkę, smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor.
  4. Przełożyć na talerz, oczyścić wok.
  5. Ponownie rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Wrzucić kasztany wodne, pędy bambusa, grzyby mun i imbir, smażyć mieszając 1 minutę.
  6. Dodać kaczkę, sos i bulion, wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Mieszać od czasu do czasu.
  7. Dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, zagotować aż sos zgęstnieje. Danie gotowe. Podawać z ryżem jaśminowym.