Kaczka z ananasem po tajlandzku
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 9 ocen
Do wykonania tej potrawy użyłem frytowanej piersi kaczki, zamiast frytowania równie dobrze możemy upiec ją w piekarniku i potem pociąć na plasterki. Danie serwować z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Ingredients
  • 2szt. piersi kaczki
  • 2ząbki czosnkuwycisniętego
  • 4plasterki ananasapociętego w kostkę
  • 2szt. cebuli dymkisam szczypior pocięty w 3cm kawałki
  • 2szklanki olejudo smażenia i frytowania
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Pierś pociąć w cienkie plasterki (najlepiej jest to zrobić gdy jest lekko zmrożona).
  2. Smażyć kaczkę w porcjach na głębokim oleju po ok. 1,5 min.
  3. Dobrze osączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć krótko czosnek, ananasa i dymkę.
  5. Dodać do woka kaczkę wymieszać, smażyć mieszając 1 min. Wlać sos, wymieszać z kaczką, gotować chwilę aż sos zgęstnieje. Danie gotowe, serwować z ryżem jaśminowym.