Kaczka w sosie cytrynowym
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Świetne danie o bardzo oryginalnym smaku. Jedno z moich ulubionych. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.12.2024
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
3osoby 45minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
Marynata:
Ciasto:
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Pokroić pierś kaczki w 2 cm kostkę. Wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Wyjąć kaczkę z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Wymieszać składniki ciasta, dodać tyle wody aby lejące, gęste ciasto. Kaczkę wymieszać z ciastem, następnie smażyć partiami na głębokim oleju na średnim ogniu ok. 3 min. Usmażoną kaczkę osączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem.
  4. Składniki sosu wlać do garnka, wymieszać. Zagotować aż sos zgęstnieje. Włożyć kawałki kaczki do sosu i krótko podgrzać. Danie gotowe, podawać z ryżem lub makaronem.