Kaczka po pekińsku / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Przepis raczej trudny i czasochłonny ale za to efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania . Jest to najlepsza kaczka jaką kiedykolwiek jadłem co prawda wymaga trochę cierpliwości i zachodu ale naprawdę warto.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4porcje 2godziny
Passive Time
1dzień
Servings Prep Time
4porcje 2godziny
Passive Time
1dzień
Ingredients
  • 1szt. kaczki(około 2 kg)
Glazura:
Dodatki:
Instructions
  1. Wszystkie składniki glazury włóż do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
  2. Nadziej kaczkę na hak do mięsa (ja użyłem długiego widelca kuchennego po uprzednim wygięciu zębów wbij go w okolicy szyi). Trzymaj kaczkę za hak nad miską i polewaj ją jak najbardziej gorącą glazurę, aż całą zużyjesz.
  3. Powieś kaczkę w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc.
  4. Ustaw kratkę na blasze do pieczenia, na dno blachy nalej ok. 150 ml wody. Połóż kaczkę na kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240°C i piecz przez 15 minut.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne godzinę i 10 minut. Pokrój w kawałki i podawaj z plackami mandaryńskimi, posiekaną dymką i sosem hoisin.
  6. Jemy w następujący sposób: smarujemy placek sosem hosin, kładziemy kawałek kaczki, posypujemy dymką. Zawijamy naleśnik i zjadamy.