Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Przepis raczej trudny i czasochłonny ale za to efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania . Jest to najlepsza kaczka jaką kiedykolwiek jadłem co prawda wymaga trochę cierpliwości i zachodu ale naprawdę warto.
Przepis raczej trudny i czasochłonny ale za to efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania . Jest to najlepsza kaczka jaką kiedykolwiek jadłem co prawda wymaga trochę cierpliwości i zachodu ale naprawdę warto.
Prep Time | 2 godziny |
Passive Time | 1 dzień |
Servings |
porcje
|
Ingredients
- 1 szt. kaczki (około 2 kg)
Glazura:
- 1 litr wody
- 3 łyżki miodu
- 1 szt. cytryny pokrojonej w półplasterki
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 150 ml wina ryżowego
Dodatki:
- trochę sosu hoisin w miseczce
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- kilkanaście placków mandaryńskich zob. przepis na placki mandaryńskie
Ingredients
Glazura:
Dodatki:
|
|
Instructions
- Wszystkie składniki glazury włóż do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Nadziej kaczkę na hak do mięsa (ja użyłem długiego widelca kuchennego po uprzednim wygięciu zębów wbij go w okolicy szyi). Trzymaj kaczkę za hak nad miską i polewaj ją jak najbardziej gorącą glazurę, aż całą zużyjesz.
- Powieś kaczkę w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc.
- Ustaw kratkę na blasze do pieczenia, na dno blachy nalej ok. 150 ml wody. Połóż kaczkę na kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240°C i piecz przez 15 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne godzinę i 10 minut. Pokrój w kawałki i podawaj z plackami mandaryńskimi, posiekaną dymką i sosem hoisin.
- Jemy w następujący sposób: smarujemy placek sosem hosin, kładziemy kawałek kaczki, posypujemy dymką. Zawijamy naleśnik i zjadamy.
Share this Recipe