Japońskie pierożki Gyoza to danie bardzo popularne w Kraju Kwitnącej Wiśni jednak jak wiele innych dań pochodzi od wielkiego chińskiego sąsiada. W Chinach pierożki te nazywane są "Jiaozi" a "Gyoza" to po prostu japońska wymowa chińskich znaków określających to danie. Japońskie Gyoza różnią się od chińskiego pierwowzoru wyraźnym czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania na bazie sosu sojowego i octu ryżowego czasem z dodatkiem oleju chili.
Japońskie pierożki Gyoza smażone i gotowane
Najpopularniejszą metodą przygotowania pierożków gyoza jest smażenie na patelni połączone z gotowaniem na parze. Tak przygotowane pierożki nazywane są Yaki-gyoza i tak właśnie przygotowane są pierożki w naszym przepisie. Inne popularne metody przygotowania gyoza to gotowanie (Sui-gyoza) i smażenie na głebokim oleju (Age-gyoza). Japońskie pierożki gyoza spożywane są jako przekąska lub przystawka do zup ramen i dań stir-fry.Prep Time | 30 minut |
Cook Time | 15 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
sztuk
|
Ingredients
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 170 ml gorącej wody
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- garść liści szpinaku posiekanych
- 2 szt. cebuli dymki posiekane
- 3 szt. grzybów shitake pociętych w plasterki
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka świeżego imbiru startego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mirinu
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- kilka kropli oleju sezamowego chili (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- kilka łyżek oleju sezamowego do smażenia pierożków
- 1/2 szklanki wody
Ingredients
Ciasto:
Farsz:
Sos:
Dodatkowo:
|
Instructions
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i gorącą wodę. Przekładamy na deskę i zagniatamy ok. 15 min aż będzie sprężyste i delikatne. Owijamy ciasto w ściereczkę i odstawiamy na pół godziny.
- Oprószamy deskę lub stolnicę mąką. Z ciasta formujemy wałki, które później tniemy na kawałki 2x2x2cm. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko i wycinamy z niego kółko przy pomocy szklanki (średnica 8cm). Gotowe kółka ciasta przesypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschło. WSKAZÓWKA: ciasto na gyoza idealnie się mrozi.
- Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce. Na każdy plasterek ciasta nakładamy łyżkę farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i sklejamy w półksiężyc, tak aby nasz pierożek stał na podstawie.
Share this Recipe