Japońskie pierożki Gyoza to pochodzące z Chin pierożki (chińska nazwa Jiaozi), które zyskały w Japonii wielką popularność i obecnie są traktowane jako tradycyjne japońskie danie. Japońskie pierożki różnią się od chińskiego pierwowzoru czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania.
Prep Time | 1,5 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 120 g mielonej wieprzowiny
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 1 szt. cebuli małej, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce lub posiekanego
- 2-3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 pęczek cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sake lub wytrawnego białego wina
- szczypta soli
- szczypta chili mielonego
- 1 łyżka mąka kukurydziana lub białko jajka ubite
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Sos do maczania:
- 4 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 4 łyżeczki oleju sezamowego chili
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Ingredients
Ciasto:
Sos do maczania:
|
Instructions
- Wsypać do miski mąkę i sól, następnie małymi porcjami dolewać gorącą wodę, cały czas mieszając ciasto pałeczkami lub widelcem. Wyłożyć ciasto na deskę i zagniatać przez 5-7 minut. Gotowe ciasto włożyć do miski obsypanej mąką i odstawić na 30 minut aby "odpoczęło".
- W tym czasie pociąć kapustę w małe kwadraciki, odrzucając twarde kawałki znajdujące się przy nasadzie liścia. Włożyć kapustę do miski, lekko posolić, wymieszać i odstawić na parę minut aby puściła sok.
- Mięso włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, szczypiorek, sos rybny i sake. Doprawić do smaku solą i chili. Dodać odciśniętą kapustę i wymieszać całość. Na koniec dodać trochę mąki kukurydzianej lub ubite białko jajka. Delikatnie ponownie wymieszać.
- Oprószyć deskę lub stolnicę mąką. Z ciasta formować wałki, które później pociąć na kawałki 2x2cm. Przykryć pocięte kawałki wilgotnym ręcznikiem kuchennym aby nie obsychały.
Share this Recipe