Prep Time | 35 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 szt. wołowiny na stek (polędwica, rosftbef, antrykot)
- 1/2 szklanki ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- 4 łyżki oleju arachidowego do smażenia
- 1 szt. cebuli dużej, pokrojonej w półplasterki grub. 1cm
- 4 szt. grzybów shitake bez ogonków namoczone przez 15 minut i pokrojone w paski
- sól i pieprz do smaku
Sos cebulowy:
- 1 łyżki wina ryżowego lub sake lub wytrawnego wina
- 1 szt. cebuli dużej, startej na tarce o dużych oczkach
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 4 łyżki wody zimnej
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka czarnego octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 kostki masła
Do podania:
- kilka liści sałaty
- łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- trochę przyprawy 7 smaków
- wasabi
Ingredients
Sos cebulowy:
Do podania:
|
Instructions
- Przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem. Wlać pozostałą łyżkę oleju na patelnię.
- Steki przełożyć na deskę i pokroić w ukośne, szerokie plastry.
- Rozłożyć do każdej z miseczek porcję ryżu, przykryć go kawałkami sałaty, z jednej strony ułożyć cebulę z grzybami a z drugiej pokrojony w kawałki stek.
Share this Recipe