Japoński czerwony barszcz z grzybami shitake i ryżem
Japoński czerwony barszcz z grzybami shitake i ryżem to japońska wersja czerwonego barszczu przygotowywana na bulionie rybnym z dodatkiem typowo japońskich składników grzybów Shitake i japońskiego kleistego ryżu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Buraka obrać i pokroić w cienkie plasterki a następnie w zapałkę.
  2. Grzyby wymoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Wyjąć z wody i pokroić w paski.
  3. Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody i wrzucić pokrojone buraki. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Gotować 15 minut.
  4. Dodać dashi, sos sojowy, sól i przyprawę 7 smaków.
  5. Wrzucić grzyby i gotować 2-3 minuty.
  6. Do miseczek rozłożyć ryż i zalać gorącą zupą.
  7. Skropić sokiem z cytryny i udekorować dymką.