Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. buraków
- 4 szt. grzybów shitake
- 1 łyżeczka bulionu dashi w proszku w wersji wege użyć 1/2 kostki warzywnej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego japońskiego
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
- 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- szczypta przyprawy 7 smaków
- 1 szt. cebuli dymki sama cebulka, pokrojona w półplasterki
Ingredients
|
Instructions
- Grzyby wymoczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Wyjąć z wody i pokroić w paski.
- Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody i wrzucić pokrojone buraki. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Gotować 15 minut.
- Dodać dashi, sos sojowy, sól i przyprawę 7 smaków.
- Wrzucić grzyby i gotować 2-3 minuty.
- Do miseczek rozłożyć ryż i zalać gorącą zupą.
Share this Recipe