Japońska przekąska bento z cebuli i mięsa indyka to klasyczna przekąska bento zabierana często przez Japończyków do pracy lub na piknik, zazwyczaj pakowana do specjalnego pudełka bento. W zestawie bento często znajdują się onigiri czyli japońskie kanapki ryżowe, marynowane warzywa czy tamago (omlet) z marchewką. Dzisiaj jeden z popularnych składników bento - cebula z mięsem indyka.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Masa mięsna:
- 150 g mięsa mielonego z indyka
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 łyżka sake lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu do smaku
Pozostałe składniki:
- 2 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w talarki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sos do duszenia:
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego japońskiego
- 2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
Do przybrania:
- 1 łyżka sezamu białego prażonego
Ingredients
Masa mięsna:
Pozostałe składniki:
Sos do duszenia:
Do przybrania:
|
Instructions
- Mięso wymieszać z posiekanym imbirem i czosnkiem. Dodać sake, sos sojowy, cukier i pieprz. Wyrobić na gładką, lśniącą masę.
- Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Spodnią część plastra cebuli obsypać lekko mąką ziemniaczaną i położyć porcję mięsa.
- Spłaszczyć jego kształt, dopasowując do wielkości cebuli i przykryć drugim krążkiem. Powtórzyć te czynności z pozostałymi kawałkami mięsa i cebuli.
- Podlać wodą, sake, sosem sezamowym i dusić pod przykryciem 10 minut.
Share this Recipe