Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun
Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun to prosty sposób przygotowania lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego posiłku. Danie to można przygotować dodając do jajek różne składniki np. świeże małże, suszone lub świeże krewetki krewetki lub wodorsty nori etc. W wersji bardziej ekskluzywnej potrawę możemy przybrać 2 łyżeczkami kawioru lub ikry z łososia.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Servings Prep Time
2osoby 25minut
Ingredients
  • 4szt. jajekrozmąconych
  • 8szt. paluszków krabowychpokrojonych w 1 cm. kawałki
  • 1łyżeczka świeżego imbirustartego na tarce
  • 3szt. grzybów munwymoczone we wrzątku i pokrojone w paski
  • 1szt. cebuli dymki(część zielona i biała), drobno posiekana
  • 1łyżeczka świeżej kolendryposiekanej
  • 1łyżka oleju sezamowego
  • 1łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1/2łyżeczki sosu rybnego
  • sóldo smaku
  • pieprzdo smaku
  • 1łyzeczka oleju
Dodatki:
  • graść cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • sos chili
  • 2łyżeczki kawioru(opcjonalnie)
Przybory kuchenne:
Instructions
  1. Do miseczki włożyć pokrojone paluszki krabowe, imbir, grzyby Mun, dymkę, kolendrę i zalać wszystko rozmąconymi jajkami.
  2. Następnie dodać olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Ceramiczne miseczki wysmarować olejem, wlać do nich mieszankę jajeczną, następnie umieścić w parowniku bambusowym.
  4. Do woka wlać na dno 2-3 cm wody i umieścić na ogniu.
  5. Koszyk z ceramicznymi miseczkami włożyć do woka tak, aby jego dno nie dotykało wody. Przykryć koszyk i gotować jajka przez 15 minut na średnim ogniu. Aby sprawdzić czy danie jest gotowe, wbić w jego środek wykałaczkę. Po wyciągnięciu powinna być czysta i sucha.
  6. Każdą porcję posypać szczypiorem i ewentualnie polać ulubionym sosem (u nas sos chili), można też udekorować łyżeczką kawioru.