Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun to prosty sposób przygotowania lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego posiłku. Danie to można przygotować dodając do jajek różne składniki np. świeże małże, suszone lub świeże krewetki krewetki lub wodorsty nori etc. W wersji bardziej ekskluzywnej potrawę możemy przybrać 2 łyżeczkami kawioru lub ikry z łososia.
Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 szt. jajek rozmąconych
- 8 szt. paluszków krabowych pokrojonych w 1 cm. kawałki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- 3 szt. grzybów mun wymoczone we wrzątku i pokrojone w paski
- 1 szt. cebuli dymki (część zielona i biała), drobno posiekana
- 1 łyżeczka świeżej kolendry posiekanej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyzeczka oleju
Dodatki:
- graść cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- sos chili
- 2 łyżeczki kawioru (opcjonalnie)
Przybory kuchenne:
Ingredients
Dodatki:
Przybory kuchenne:
|
Instructions
- Następnie dodać olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Do woka wlać na dno 2-3 cm wody i umieścić na ogniu.
- Koszyk z ceramicznymi miseczkami włożyć do woka tak, aby jego dno nie dotykało wody. Przykryć koszyk i gotować jajka przez 15 minut na średnim ogniu. Aby sprawdzić czy danie jest gotowe, wbić w jego środek wykałaczkę. Po wyciągnięciu powinna być czysta i sucha.
Share this Recipe