Jaja wędzone / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chińczycy wędzą produkty krótko, tylko dla smaku. W naszych warunkach chińskie wędzenie można naśladować w następujący sposób: stary duży płaski garnek wykładamy folią aluminiową, na nią sypiemy po 2 czubate łyżki cukru i zielonej herbaty, na garnek kładziemy ruszt lub do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze. Mięso lub inny produkt (w tym przypadku jaja) układamy na ruszcie lub wkładce, szczelnie przykrywamy, garnek stawiamy na średnim płomieniu, po 3-4 minutach, gdy cukier i herbata zacznie dymić – zestawiamy. Garnek zostawiamy pod przykryciem na 15-20 min.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
6osób 30minut
Passive Time
8godzin
Servings Prep Time
6osób 30minut
Passive Time
8godzin
Ingredients
Instructions
  1. Jajka gotować przez 3 i pół min na małym ogniu, zlać gotującą wodę, zalać zimną, trzymać w wodzie do całkowitego wystudzenia, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować dalsze 3 i pół min na małym ogniu, wystudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupki.
  2. Sos sojowy z wódką, solą, cukrem i olejem zagotować, zestawić z ognia i po minucie włożyć jaja, pozostawić je w płynie przez noc (płyn później po zagotowaniu przez 15 min i po za pasteryzowaniu w słoiku można używać do marynowania mięs, drobiu lub do podnoszenia walorów smakowych gulaszu lub duszonych mięs).
  3. Jajka ułożyć na ruszcie lub na wkładce do gotowania na parze, wędzić pod przykryciem przez 15-20 min
  4. Podawać na zakąskę same lub z wędliną i sałatkami.