Ocena ze starego portalu: 4,8 / 5 ocen
Jagnięcina z cebulą i sezamem po mongolsku to bardzo smaczna i łatwa do wykonania potrawa. Do jej wykonania można użyć dowolnego mięsa jagnięcego, ja osobiście użyłem polędwicy (combra). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Jagnięcina z cebulą i sezamem po mongolsku to bardzo smaczna i łatwa do wykonania potrawa. Do jej wykonania można użyć dowolnego mięsa jagnięcego, ja osobiście użyłem polędwicy (combra). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 300 g jagnięciny (najlepiej polędwicy)
- 2 szt. cebuli dymki same cebulki, pocięte w półplasterki
- 2 łyżeczki sezamu białego
- 3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Marynata:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe