Jabłka w toffi
Ocena ze starego portalu: 4.00 / 6 ocen

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Instructions
  1. Obierz i wydrąż jabłka. Potnij w dużą kostkę (każdą ćwiartkę potnij na 4 części).
  2. Mąkę i jajko włóż do miski i wymieszaj aż utworzy się rzadkie ciasto.
  3. Obtocz każdy kawałek jabłka i smaż w głębokim oleju aż stanie się brązowo złote. Osącz z tłuszczu i przełóż na talerzyk.
  4. Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i dodaj cukier, podgrzewaj lekko mieszając aż cukier się rozpuści (uważaj żeby się nie przypalił po będzie gorzki). Delikatnie wymieszaj karmel z jabłkami dodaj sezam. Następnie zanurzaj jabłka w miseczce z zimną wodą aby cukrowa polewa zastygła. Po osączeniu jabłka są gotowe do spożycia.