Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 szt. jabłek
- 1 szt. jajka
- 50 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka sezamu białego
- miseczka wody zimnej
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Ingredients
|
|
Instructions
- Obierz i wydrąż jabłka. Potnij w dużą kostkę (każdą ćwiartkę potnij na 4 części).
- Mąkę i jajko włóż do miski i wymieszaj aż utworzy się rzadkie ciasto.
- Obtocz każdy kawałek jabłka i smaż w głębokim oleju aż stanie się brązowo złote. Osącz z tłuszczu i przełóż na talerzyk.
- Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i dodaj cukier, podgrzewaj lekko mieszając aż cukier się rozpuści (uważaj żeby się nie przypalił po będzie gorzki). Delikatnie wymieszaj karmel z jabłkami dodaj sezam. Następnie zanurzaj jabłka w miseczce z zimną wodą aby cukrowa polewa zastygła. Po osączeniu jabłka są gotowe do spożycia.
Share this Recipe