Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem
Indyk mielony z orzechami miłorzębu Ginko i mielonym ryżem to jedna z wersji tradycyjnego, tajskiego dania. Opcjonalnie zamiast orzechów Ginko można dodać orzeszków ziemnych. Dodatek uprażonego kleistego ryżu nadaje potrawie lekko orzechowy smak.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Sos:
Do dekoracji:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
Dodatek:
Instructions
  1. Ryż uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
  2. Uprażony ryż wsypać do moździerza i zetrzeć na proszek.
  3. W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chilli, po chwili dołożyć mięso. Smażyć przez 3 -5 minuty, rozdzielając grudki mięsa.
  4. Kiedy indyk straci różowy kolor dodać sos. Doprawić do smaku solą.
  5. Wsypać utarty ryż, dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
  6. Podawać natychmiast posypane posiekaną dymką z dodatkami surówek i ryżu jaśminowego.