Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym
Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym to przepis z użyciem podstawowych przypraw, bez stosowania gotowej pasty ani mieszanki curry. Jest to odmiana z mleczkiem kokosowym, które jest popularnym składnikiem dań w Indiach południowych.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
2godziny
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
2godziny
Ingredients
Pasta do marynowania:
Dodatek:
Instructions
  1. Składniki pasty wymieszać z sobą, dodać do pokrojonego kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić gorczycę. Gdy ziarenka zaczną “strzelać” dodać cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć przez 2 minuty aż się lekko zrumienią.
  3. Wrzucić kurczaka i smażyć przez 5 minut do uzyskania złotego koloru.
  4. Dodać resztę marynaty (jeżeli została po marynowaniu), zamieszać i gotować następne 5 minut. Wlać mleko kokosowe, wymieszać i gotować aż sos zgęstnieje – ok. 15 minut.
  5. Podawać na ryżu basmati lub jaśminowym.