Indyjskie curry z bakłażana
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Bardzo smaczne wegetariańskie curry na bazie bakłażana. Nie polecam przygotowania z użyciem niedojrzałych pomidorów, danie jest wtedy zbyt kwaśne, lepiej użyć pomidorów z puszki. W zależności od upodobań możemy zastosować curry madras łagodną lub ostrą.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2-3osoby 45minut
Servings Prep Time
2-3osoby 45minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, wkładamy bakłażana w całości (odcinamy tylko zieloną łodygę i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, jeżeli tego nie zrobimy może wybuchnąć – tak mi się zrobiło za pierwszym razem, usłyszałem tylko „bum” i bakłażan eksplodował na kilka kawałków, ale dało się go zjeść:). Pieczemy ok. 20 minut, wyjmujemy studzimy, obieramy ze skórki (można to zrobić ręką) i tniemy w grubą kostkę.
  2. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej lub ghee, wrzucamy kmin rzymski, cebulę i mieszając od czasu do czasu smażymy do zmięknięcia cebuli.
  3. Dodajemy bakłażana, pomidora, czosnek, imbir, curry i sól, mieszamy i gotujemy 1 minutę.
  4. Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 minut.
  5. Danie gotowe, podajemy przybrane listkami kolendry z ryżem (najlepiej basmati) lub chlebem naan.