Indyjski kurczak Tandoori to słynne danie przygotowywane w tradycyjnym piecu Tandoor. W domowych warunkach piecze się go w piekarniku lub przygotowuje na grillu. Danie to wspaniale urozmaici grillowe imprezy, a przecież lada chwila wiosna i zaczynamy sezon grillowy! Do przygotowania kurczaka Tandoori należy użyć specjalnej mieszanki przypraw tandoori masala, która nada mu charakterystyczny smak i apetyczny czerwony kolor. Indyjski kurczak tandoori najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati (jednak bardzo dobrze zastąpi go także tajski ryż jaśminowy).
I kilka słów od Magdy
Są przepisy, które pomimo, że są smaczne robię raz i nigdy do nich nie wracam. Kuchnia wydaje mi się zbyt ciekawa i nieskończona na powtórki. Ten przepis jednak chwycił mnie za serce i wiem, że zaprzyjaźnimy się bliżej, a kurczak Tandoori w sezonie grillowym nie raz u mnie zagości. Dzięki gotowej mieszance przypraw nasza praca sprowadza się do cierpliwego oczekiwania aż mięso zamarynuje się w aromatycznych, egzotycznych przyprawach. Spróbujcie koniecznie!
I kilka słów od Magdy
Są przepisy, które pomimo, że są smaczne robię raz i nigdy do nich nie wracam. Kuchnia wydaje mi się zbyt ciekawa i nieskończona na powtórki. Ten przepis jednak chwycił mnie za serce i wiem, że zaprzyjaźnimy się bliżej, a kurczak Tandoori w sezonie grillowym nie raz u mnie zagości. Dzięki gotowej mieszance przypraw nasza praca sprowadza się do cierpliwego oczekiwania aż mięso zamarynuje się w aromatycznych, egzotycznych przyprawach. Spróbujcie koniecznie!
Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 40 minut |
Passive Time | 8 godzin |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 6 szt. podudzi kurczaka (zwanych także pałkami)
- 4 szt. skrzydełek kurczaka
Pasta do marynowania:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 50 g tandoori masala
- 5 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny (1/2 cytryny)
- 1 łyżka świeżej kolendry
Dodatki:
- 1 szt. cebuli czerwonej
- garść świeżej kolendry
- kilka łodyżek cebuli dymki
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- trochę czarnuszki
Ingredients
Pasta do marynowania:
Dodatki:
|
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie blendujemy. Kurczaka obtaczamy w marynacie, wkładamy do miski i chowamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na papier do pieczenia wykładamy kurczaka i pieczemy ok. 30-40 min. Kurczaka możemy także przygotować na grillu (25-30 minut na umiarkowanym żarze.)
Share this Recipe