Indyjski chleb Naan maślany
Indyjski chleb Naan to najpopularniejsze indyjskie pieczywo, rozpowszechnione także w innych kuchniach Bliskiego Wschodu i centralnej Azji. Słowo Naan pochodzi z języka perskiego i oznacza po prostu “chleb”. Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie na suchej patelni.

INDYJSKI CHLEB NAAN MAŚLANY

Dzisiaj prezentujemy podstawową wersję Naan, lekko doprawionego czarnuszką, kolendrą i masłem (tzw. Butter Naan – Naan maślany). Tak wykonane pieczywo nadaje się jako dodatek do praktycznie każdego dania (zamiast ryżu) ale najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. Hindusi bardzo często używają Naan jak łyżkę, nabierając nim porcję dania z sosem. Naan maślany jest bazą do wielu odmian z dodatkami, które mogą stanowić samodzielną przekąskę.

INNE ODMIANY NAAN

Na naszej stronie znajdziecie także przepis na inną odmianę naan: Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
6chlebków 20minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
6chlebków 20minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
Ciasto:
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1kubeczek jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/3łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżeczki olejulub oliwy
Dodatki:
  • świeża kolendra
  • 1łyzka czarnuszki
  • trochę masła
Instructions
  1. Mąkę, jogurt, sól, proszek do pieczenia i olej (oliwę) łączymy i dobrze zagniatamy, odstawiamy na godzinę.
  2. Ciasto dzielimy na 6 części rozwałkowujemy na placki. Posypujemy listkami kolendry i czarnuszką i wałkujemy jeszcze aby się wkleiły w ciasto.
  3. Pieczemy na suchej patelni z obu stron aż chlebki pokryją się brązowymi pęcherzykami. Podajemy gorące z odrobiną masła. Chleb Naan jest znakomitym dodatkiem do wszystkich dań indyjskich (i nie tylko) z dużą ilością sosu.