Indonezyjski smażony ryż
Indonezyjski smażony ryż to nasza interpretacja popularnego indonezyjskiego dania Nasi Goreng, które oryginalnie powstało jako sposób na zagospodarowanie gotowanego ryżu pozostałego z poprzedniego dnia. Apetycznie wyglądający brązowy ryż doprawiony słodkim sosem sojowym, sosem chili sambal oelek, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem z dodatkiem kalafiora i cukinii serwowany z jakiem sadzonym. Danie to możemy podać na obiad, lunch a nawet na śniadanie.

Indonezyjski smażony ryż Nasi Goreng występuje w wielu rożnych odmianach i wariantach: z mięsem, owocami morza, rożnymi warzywami i dodatkami, jednak jego najważniejszą i nieodzowną cechą jest obecność indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis. Dodatek sporej ilości gęstego Ketjap Manis nadaje ryżowi brązowy kolor i słodkawy smak. Bardzo częstym dodatkiem do tego dania jest sadzone jajko i u nas też go nie zabrakło. Nie użyliśmy natomiast innego popularnego w Indonezji składnika, którym jest bardzo “aromatyczna” i trudno dostępna pasta krewetkowa – zastąpiliśmy ją bardziej akceptowalnym dla polskiego konsumenta sosem rybnym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Ingredients
Do posypania:
Instructions
  1. Z wyprzedzeniem gotujemy ryż metodą absorpcji (zobacz przepis). Spulchniamy i odstawiamy na kilka godzin żeby ładnie przesechł. Do tego przepisu idealnie nadają się resztki ryżu z poprzedniego dnia.
  2. W woku na dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy krótko szalotki, czosnek i imbir. Dodajemy pociętą w plasterki cukinię i kalafiora, smażymy mieszając warzywa aż kalafior zmięknie.
  3. W tym samym czasie na osobnej patelni smażymy na dużym ogniu jajka sadzone.
  4. Do usmażonych warzyw dodajemy ryż, doprawiamy sosem rybnym, sambal oelek i sosem Ketjap Manis. Dobrze mieszamy i smażymy mieszając 2-3 minuty, próbujemy i ewentualnie solimy do smaku. Usmażony ryż podajemy ze smażonym jajkiem posypany dymką i sezamem.