Indonezyjski smażony ryż to nasza interpretacja popularnego indonezyjskiego dania Nasi Goreng, które oryginalnie powstało jako sposób na zagospodarowanie gotowanego ryżu pozostałego z poprzedniego dnia. Apetycznie wyglądający brązowy ryż doprawiony słodkim sosem sojowym, sosem chili sambal oelek, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem z dodatkiem kalafiora i cukinii serwowany z jakiem sadzonym. Danie to możemy podać na obiad, lunch a nawet na śniadanie.
Indonezyjski smażony ryż Nasi Goreng występuje w wielu rożnych odmianach i wariantach: z mięsem, owocami morza, rożnymi warzywami i dodatkami, jednak jego najważniejszą i nieodzowną cechą jest obecność indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis. Dodatek sporej ilości gęstego Ketjap Manis nadaje ryżowi brązowy kolor i słodkawy smak. Bardzo częstym dodatkiem do tego dania jest sadzone jajko i u nas też go nie zabrakło. Nie użyliśmy natomiast innego popularnego w Indonezji składnika, którym jest bardzo "aromatyczna" i trudno dostępna pasta krewetkowa - zastąpiliśmy ją bardziej akceptowalnym dla polskiego konsumenta sosem rybnym.
Indonezyjski smażony ryż Nasi Goreng występuje w wielu rożnych odmianach i wariantach: z mięsem, owocami morza, rożnymi warzywami i dodatkami, jednak jego najważniejszą i nieodzowną cechą jest obecność indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis. Dodatek sporej ilości gęstego Ketjap Manis nadaje ryżowi brązowy kolor i słodkawy smak. Bardzo częstym dodatkiem do tego dania jest sadzone jajko i u nas też go nie zabrakło. Nie użyliśmy natomiast innego popularnego w Indonezji składnika, którym jest bardzo "aromatyczna" i trudno dostępna pasta krewetkowa - zastąpiliśmy ją bardziej akceptowalnym dla polskiego konsumenta sosem rybnym.
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu, otrzymamy ok. 2 szklanek ryżu ugotowanego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 szt. szalotki lub 2 cebulki z dymki, posiekane
- 3 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 1/2 cukinii pociętej w plasterki
- 1 szklanka kalafiora podzielonego na różyczki
- 2 jajka
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki sambal oelek lub więcej jeżeli lubisz ostre smaki
- 3 łyżki Ketjap Manis
- sól do smaku
Do posypania:
- cebula dymka sam szczypior, posiekany
- sezam biały
Ingredients
Do posypania:
|
Instructions
- Z wyprzedzeniem gotujemy ryż metodą absorpcji (zobacz przepis). Spulchniamy i odstawiamy na kilka godzin żeby ładnie przesechł. Do tego przepisu idealnie nadają się resztki ryżu z poprzedniego dnia.
- W woku na dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy krótko szalotki, czosnek i imbir. Dodajemy pociętą w plasterki cukinię i kalafiora, smażymy mieszając warzywa aż kalafior zmięknie.
- W tym samym czasie na osobnej patelni smażymy na dużym ogniu jajka sadzone.
Share this Recipe