Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)
Indonezyjska zupa Soto to rodzaj rosołu drobiowego popularnego w Indonezji, Malezji, Singapurze i Surinamie. W odróżnieniu od naszych rodzimych delikatnych rosołków, indonezyjska zupa jest pikantna i dobrze doprawiona. Dzięki dodatkowi sporej ilości kurkumy jest także bardzo żółta. W stosunku do indonezyjskiego oryginalnego przepisu Magda wykonała znaczącą modyfikację dodając do bulionu mleko kokosowe. Można je pominąć zastępując taką samą ilością bulionu, różnica w smaku będzie jednak spora. Zupę podaje się gotowanym ryżem posypanym prażoną cebulką. Ryż możemy też zastąpić makaronem ryżowym lub makaron mie, jednak makaron dodajemy do zupy.

DOPRAWIAMY NA TALERZU

Indonezyjska zupa Soto została dobrze doprawiona podczas gotowania ale to nie koniec. Każdy z jedzących ma możliwość dodania dodatkowych składników i przypraw do swojej zupy. Proponowany przez nas zestaw dodatków obejmuje limonkę (dla kwaśności), sambal oelek (dla ostrości), prażoną cebulę (dla chrupkości) i cebulę dymkę (dla zdrowia i zielonego wyglądu).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 25minut
Servings Prep Time
4osoby 25minut
Ingredients
Dodatki:
Instructions
  1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy: szalotki, liście limonki i trawę cytrynową, czosnek i imbir. Warzywa smażymy 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
  2. Do warzyw dodajemy przyprawy: kolendrę, pieprz syczuański, kurkumę. Przesmażamy wszystko ponownie ok. 2 minuty i dodajemy bulion.
  3. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy nie zagotowując już zupy przez ok. 6 min. Wyławiamy trawę cytrynową, dodajemy drobno pociętą dymkę i cząstki pomidorów.
  4. Zupę podajemy z gotowanym ryżem jaśminowym posypanym prażoną cebulką. W miseczkach podajemy opcjonalne dodatki: kawałki limonki, sos chili sambal oelek, prażoną cebulkę, posiekaną dymkę i pikantny sambal oelek.