Indonezyjska zupa Soto to rodzaj rosołu drobiowego popularnego w Indonezji, Malezji, Singapurze i Surinamie. W odróżnieniu od naszych rodzimych delikatnych rosołków, indonezyjska zupa jest pikantna i dobrze doprawiona. Dzięki dodatkowi sporej ilości kurkumy jest także bardzo żółta. W stosunku do indonezyjskiego oryginalnego przepisu Magda wykonała znaczącą modyfikację dodając do bulionu mleko kokosowe. Można je pominąć zastępując taką samą ilością bulionu, różnica w smaku będzie jednak spora. Zupę podaje się gotowanym ryżem posypanym prażoną cebulką. Ryż możemy też zastąpić makaronem ryżowym lub makaron mie, jednak makaron dodajemy do zupy.
DOPRAWIAMY NA TALERZU
Indonezyjska zupa Soto została dobrze doprawiona podczas gotowania ale to nie koniec. Każdy z jedzących ma możliwość dodania dodatkowych składników i przypraw do swojej zupy. Proponowany przez nas zestaw dodatków obejmuje limonkę (dla kwaśności), sambal oelek (dla ostrości), prażoną cebulę (dla chrupkości) i cebulę dymkę (dla zdrowia i zielonego wyglądu).Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 6 szt. szalotki lub cebulek z dymki, posiekane
- 6 szt. liści limonki kaffir
- 2 łodyżki trawy cytrynowej rozbitej rączką noża i przeciętej wzdłuż na pół
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżeczki ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moździerzu
- 3 łyżki kurkumy
- 700 ml bulionu drobiowego przygotowanego wg. przepis lub wg. ulubionego przepisu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szt. pomidora dużego, pociętego w kostkę
- 3 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- szczypta soli do smaku
Dodatki:
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 2-3 szt. limonki
- sambal oelek
- kilka łodyżek cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- prażona cebula
Ingredients
Dodatki:
|
Instructions
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy: szalotki, liście limonki i trawę cytrynową, czosnek i imbir. Warzywa smażymy 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
- Do warzyw dodajemy przyprawy: kolendrę, pieprz syczuański, kurkumę. Przesmażamy wszystko ponownie ok. 2 minuty i dodajemy bulion.
- Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy nie zagotowując już zupy przez ok. 6 min. Wyławiamy trawę cytrynową, dodajemy drobno pociętą dymkę i cząstki pomidorów.
Share this Recipe