Indonezyjska sałatka Gado Gado to popularny street food w Indonezji a w szczególności w stolicy kraju Dżakarcie. Gado gado znaczy “mieszanina różnych rzeczy”, co odnosi się różnorodności użytych do jej przygotowania składników. Skład sałatki Gado Gado jest bardzo zmienny i zależy od miejsca i pory roku, używa się składników, które akurat są dostępne. Nieodzownym składnikiem sałatki jest natomiast pikantny, aromatyczny i pożywny sos z orzeszków ziemnych. Indonezyjska sałatka Gado Gado może być serwowana solo ale najlepiej smakuje z chrupiącą przekąską, świetnie nadadzą się z prażynki krewetkowe.
Sprzedawcy Gado Gado pchają przed sobą wypełnione składnikami wózki, przypominające mobilne bary sałatkowe. Składniki Gado Gado są niemal wyłącznie wegetariańskie: pieczone lub gotowane ziemniaki, fasolki, kiełki, siekana kapusta, tofu, jaja na twardo a także makaron ryżowy i cieniutki pszenny. Jako chrupiący dodatek serwuje się prażynki krewetkowe. Kupujący sam wybiera składniki swojej sałatki, które na koniec są doprawiane sosem z orzeszków.
Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl |
Autor przepisu: |
|
Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl |
Data przepisu: |
23.12.2024 |
Servings | Prep Time |
1porcja | 20minut |
|
|