Inari sushi (inarizushi) z tuńczykiem i grzybami
Inari sushi (inarizushi) z tuńczykiem i grzybami to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania niezbędne są specjalne “torebki” wykonane ze smażonego tofu. “Torebki” wypełnia się ryżem i zjada maczając w sosie sojowym. W najprostszej wersji do napełnienia używamy czystego ryżu do sushi (zaprawionego octem). W naszym przepisie używamy ryżu z dodatkami: grzybami i tuńczykiem puszki. Przygotowany w ten sposób ryż nie wysycha i zachowuje swoją świeżość dlatego świetnie nadaje się jako prowiant na wycieczkę lub piknik.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Ingredients
Instructions
  1. Przygotować ryż do sushi zgodnie z przepisem.
  2. Grzyby pokroić w paski i krótko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  3. Ryż włożyć do miski, dodać odcedzonego z zalewy tuńczyka, sezam, grzyby i wymieszać.
  4. Wyjąć z puszki tofu, odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru płynu.
  5. Nożem z okrągłym czubkiem rozchylać kieszonki tofu i wkładać niewielkie porcję ryżu (torebki nie powinny być przepełnione).
  6. Zawinąć krawędzie tofu tak aby powstał pakiecik i układać na półmisku. Podawać z sosem sojowym.