Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką
Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania używa się torebek ze smażonego tofu napełnianych ryżem do sushi z dodatkami. Ryż możemy łączyć z różnymi warzywami, grzybami czy pokrojonym w paseczki omletem tamago. Zapakowany w torebkę z tofu ryż nie wysycha dlatego świetnie nadaje się na lunch lub piknik.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4sakiewki 10minut
Passive Time
35minut gotowania ryżu
Servings Prep Time
4sakiewki 10minut
Passive Time
35minut gotowania ryżu
Ingredients
Instructions
  1. Torebki z tofu wyjmujemy z puszki, dokładnie odciskamy z zalewy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Ugotowany ryż skrapiamy olejem sezamowym. Mieszamy i studzimy.
  3. Dodajemy do ryżu pokrojoną marchew i rzodkiewkę. Mieszamy wszystko dokładnie.
  4. Rozchylamy ostrożnie sakiewki z tofu i wypełniamy je nadzieniem.
  5. Następnie każdy kawałek zanurzamy w pokrojonym szczypiorku i ziarnach sezamu. Układamy na półmisku z dodatkiem imbiru marynowanego i sosu sojowego.