Przejdź do treści

Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką
Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania używa się torebek ze smażonego tofu napełnianych ryżem do sushi z dodatkami. Ryż możemy łączyć z różnymi warzywami, grzybami czy pokrojonym w paseczki omletem tamago. Zapakowany w torebkę z tofu ryż nie wysycha dlatego świetnie nadaje się na lunch lub piknik.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Przekąski, Sushi
Prep Time 10 minut
Passive Time 35 minut gotowania ryżu
Servings
sakiewki
Ingredients
Rodzaj dania Przekąski, Sushi
Prep Time 10 minut
Passive Time 35 minut gotowania ryżu
Servings
sakiewki
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Torebki z tofu wyjmujemy z puszki, dokładnie odciskamy z zalewy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką
  2. Ugotowany ryż skrapiamy olejem sezamowym. Mieszamy i studzimy.
  3. Dodajemy do ryżu pokrojoną marchew i rzodkiewkę. Mieszamy wszystko dokładnie.
  4. Rozchylamy ostrożnie sakiewki z tofu i wypełniamy je nadzieniem.
    Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką
  5. Następnie każdy kawałek zanurzamy w pokrojonym szczypiorku i ziarnach sezamu. Układamy na półmisku z dodatkiem imbiru marynowanego i sosu sojowego.
Share this Recipe