Inari sushi (inarizushi) – sushi w torebkach sojowych
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie “sushi w brązowej torebce”. Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Ingredients
Opcja 1:
  • 8sztuk abura-age (smażonego tofu)
Zalewa:
Opcja 2:
Instructions
  1. Ryż do sushi przygotowujemy wg. przepisu (z 2 szklanek ryżu japońskiego). Jeżeli używamy Inarizushi-no-moto w puszce przechodzimy od razu do punktu 4.
  2. Smażone tofu (abura-age) przecinamy na pół, w ten sposób jedna z krawędzi jest otwarta, powstają 2 torebki z tofu. (Uwaga: Formowanie torebek nie jest jakimś skomplikowanym procesem, po prostu podczas smażenia na głębokim oleju w każdym plasterku tofu tworzy się bąbel powietrza, po rozcięciu na pół otrzymujemy 2 torebki).
  3. Mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Wkładamy torebki sojowe, zmniejszamy ogień i gotujemy aż prawie cały płyn odparuje. Wyjmujemy torebki i zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Gotowe torebki z tofu (ugotowane lub wyjęte z puszki) delikatnie otwieramy żeby nie porwać ścianek (możemy sobie pomóc tępym nożem np. plastikowym).
  5. Następnie wypełniamy ryżem do sushi.
  6. Istnieją 3 techniki wypełnienia i podania Inarizushi:
    a. wypełniamy torebki po brzeg i stawiamy otwarciem do dołu (ja tak zrobiłem)
    b. wypełniamy torebki po brzeg i stawiamy otwarciem do góry, widoczny ryż możemy wtedy ozdobić np. kawałkiem marchewki, cebulą dymką, imbirem marynowanym itp.
    c. wypełniamy torebki częściowo a pozostałe tofu zawijamy tworząc w ten sposób zamkniętą torebkę.
  7. Podobnie jak inne rodzaje sushi podajemy z sosem sojowym wasabi i imbirem marynowanym, możemy także podawać z innymi rodzajami sushi.