Imbirowy kurczak z sałatką z rukoli i makaronem Soba
Imbirowy kurczak z sałatką z rukoli i makaronem Soba to idealna potrawa na szybki obiad. Danie rodem z kuchni chińskiej, bardzo dobrze przyjęło się w Japonii. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa a na jej przygotowanie nie potrzeba wiele czasu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Passive Time
10minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Passive Time
10minut
Ingredients
Marynata imbirowa:
Sałatka:
  • garść świeżej rukoli
  • 1łyżka soku z limonkilub cytryny
  • sóldo smaku
  • pieprzdo smaku
Instructions
  1. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią plastry kurczaka. Odstawić na 10 minut.
  2. Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
  3. Rukolę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju i olej sezamowy. Położyć delikatnie plastry pora (żeby się nie rozpadły) i zrumienić z obydwu stron na złoto. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.
  5. Dolać do woka pozostały olej, kawałki kurczaka osączyć z marynaty i smażyć po 2 minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na talerz.
  6. Wrzucić na gorący wok ugotowany makaron wraz z marynatą z mięsa i mocno podgrzać.
  7. Na talerzach (2 porcje) rozłożyć porcję rukoli a na niej przypieczony por. Wokół sałatki ułożyć usmażone mięso, na osobnym talerzach podać makaron.