Herbaciane jaja (Cha ye dan)
Herbaciane jaja (Cha ye dan) to popularna szanghajska potrawa. Są to gotowane na twardo jaja doprawione anyżem, czarną herbatą i sosem sojowym. Specjalne przygotowanie powoduje powstanie atrakcyjnego biało-brązowego marmurkowego wzoru na jajach (dlatego danie to nazywa się także “jajami marmurkowni”. Zazwyczaj spożywa się je na zimno pocięte na ćwiartki serwowane jako przystawka lub przekąska. Można je także zaserwować jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Ingredients
  • kilka jajek
Wywar herbaciany:
Instructions
  1. Ugotować jajka na twardo.
  2. Zanurzyć na chwilę jajka w zimnej wodzie, odcedzić a następnie delikatnie opukać tak, aby cała skorupka popękała.
  3. Do rondelka wlać 3/4 l zimnej wody i połączyć ze składnikami wywaru herbacianego. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Włożyć ugotowane jajka i gotować jeszcze przez 45 minut. Wyłączyć gaz i zostawić jaja do lekkiego przestudzenia.
  5. Przekroić na połówki lub ćwiartki i podawać na ciepło lub na zimno ozdobione kiełkami, ogórkiem lub świeżymi listkami bazylii.