Herbaciane jaja (Cha ye dan) to popularna szanghajska potrawa. Są to gotowane na twardo jaja doprawione anyżem, czarną herbatą i sosem sojowym. Specjalne przygotowanie powoduje powstanie atrakcyjnego biało-brązowego marmurkowego wzoru na jajach (dlatego danie to nazywa się także "jajami marmurkowni". Zazwyczaj spożywa się je na zimno pocięte na ćwiartki serwowane jako przystawka lub przekąska. Można je także zaserwować jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- kilka jajek
Wywar herbaciany:
- 3 łyżki czarnej herbaty chińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego (da ciemniejszy wzorek)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka anyżu gwiazdkowatego
- 3 plasterki świeżego imbiru rozgniecionego
- 1 kawałek kory cynamonu
Ingredients
Wywar herbaciany:
|
Instructions
- Zanurzyć na chwilę jajka w zimnej wodzie, odcedzić a następnie delikatnie opukać tak, aby cała skorupka popękała.
- Włożyć ugotowane jajka i gotować jeszcze przez 45 minut. Wyłączyć gaz i zostawić jaja do lekkiego przestudzenia.
Share this Recipe