Przejdź do treści

Herbaciane jaja (Cha ye dan)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Herbaciane jaja (Cha ye dan)
Herbaciane jaja (Cha ye dan) to popularna szanghajska potrawa. Są to gotowane na twardo jaja doprawione anyżem, czarną herbatą i sosem sojowym. Specjalne przygotowanie powoduje powstanie atrakcyjnego biało-brązowego marmurkowego wzoru na jajach (dlatego danie to nazywa się także "jajami marmurkowni". Zazwyczaj spożywa się je na zimno pocięte na ćwiartki serwowane jako przystawka lub przekąska. Można je także zaserwować jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 1 godzina
Servings
osoby
Ingredients
  • kilka jajek
Wywar herbaciany:
Prep Time 1 godzina
Servings
osoby
Ingredients
  • kilka jajek
Wywar herbaciany:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ugotować jajka na twardo.
    Herbaciane jaja (Cha ye dan)
  2. Zanurzyć na chwilę jajka w zimnej wodzie, odcedzić a następnie delikatnie opukać tak, aby cała skorupka popękała.
  3. Do rondelka wlać 3/4 l zimnej wody i połączyć ze składnikami wywaru herbacianego. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    Herbaciane jaja (Cha ye dan)
  4. Włożyć ugotowane jajka i gotować jeszcze przez 45 minut. Wyłączyć gaz i zostawić jaja do lekkiego przestudzenia.
  5. Przekroić na połówki lub ćwiartki i podawać na ciepło lub na zimno ozdobione kiełkami, ogórkiem lub świeżymi listkami bazylii.
    Herbaciane jaja (Cha ye dan)
Share this Recipe