Gyeran Mari – koreański zwijany omlet
Gyeran Mari koreański zwijany omlet to popularny w Korei omlet rolowany jak naleśnik. Podaję się go jako dodatek do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa ale używa się też innych składników takich jak: marchewka, cebula dymka, cebula, grzyby, cukinia, brokuły, słodka papryka, kapusta, szynka, bekon, ser etc. My prezentujemy najpopularniejszą wersję z marchewką i cebulką dymką. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć prostokątną patelnię do tamago ale niezły efekt uzyska się także na normalnej okrągłej patelni.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
  • 3szt. jajek
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1łyżeczka cukru
  • 1/2pęczka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1/2szt. marchewkidrobno pokrojonej
  • 3łyżki oleju
Sos:
  • 3łyżki jogurtu naturalnegolub majonezu
  • 1łyżka sosu chili
Sprzęt kuchenny:
Instructions
  1. Do miseczki wbić jaja, dodać sól, cukier a następnie rozmieszać przy pomocy pałeczek starając się mieszać delikatnie, nie wprowadzając bąbelków powietrza.
  2. Patelnię do tamago rozgrzać do niewielkiej temperatury, wlać olej i po chwili wlać 1/3 jajek.
  3. Na wilgotną powierzchnię jaj wsypać część dymki i marchewki.
  4. Rozpocząć rolowanie omletu a puste miejsce na patelni wypełniać następną porcją jajek i posypywać warzywami.
  5. Zwijać, dolewać jajka do wyczerpania składników.
  6. Gotowy omlet podpiec z każdej strony na złoty kolor a następnie przełożyć na deskę i zawinąć w matę do sushi. Nadać omletowi prostokątny kształt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. W tym czasie wymieszać składniki sosu i wlać do małej miseczki.
  8. Zimny olet pokroić na 12 kawałków i podawać z sosem.