Gyeran Mari koreański zwijany omlet to popularny w Korei omlet rolowany jak naleśnik. Podaję się go jako dodatek do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa ale używa się też innych składników takich jak: marchewka, cebula dymka, cebula, grzyby, cukinia, brokuły, słodka papryka, kapusta, szynka, bekon, ser etc. My prezentujemy najpopularniejszą wersję z marchewką i cebulką dymką. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć prostokątną patelnię do tamago ale niezły efekt uzyska się także na normalnej okrągłej patelni.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
- 1 łyżka sosu chili
Sprzęt kuchenny:
- patelnia do tamago
- mata bambusowa do sushi
Składniki
Sos:
Sprzęt kuchenny:
|
Sposób przygotowania
- Patelnię do tamago rozgrzać do niewielkiej temperatury, wlać olej i po chwili wlać 1/3 jajek.
- W tym czasie wymieszać składniki sosu i wlać do małej miseczki.
Udostępnij ten przepis