Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych
Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych. Gunkanmaki to rodzaj sushi, który pozwala na rozwinięcie skrzydeł fantazji. Porcję ryżu owija się paskiem nori tworząc rodzaj “łódki” (“gunkan” znaczy po japońsku “okręt wojenny”), do której możemy nałożyć dowolne miękkie nadzienie. Może to być kawior, posiekane krewetki z dodatkami, różne pasty rybne, sałatki itp. Proponuję dwa warianty nadzienia, które można przygotować bez większych problemów, ponieważ składniki do ich wykonania są ogólnie dostępne.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Wariant 1 Gunkanmaki z jajecznicą
Do przybrania:
  • kilkałodyżek cebuli dymkipociętej w 3 cm kawałki
Wariant 2 Gunkamaki z pastą z paluszków krabowych:
  • 2-3szt. paluszków krabowych posiekanych
  • 2łyżka majonezu
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • sól
  • pieprz
  • wasabi
Do przybrania
  • kawałek papryki żółtejpokrojonej w cienkie paski
  • 1łyżka sezamu czarnego
Instructions
Przygotowanie: Wariant 1 – Gunkanmaki z jajecznicą
  1. Roztrzepać jajko z sosem sojowym i mirinem.
  2. Na patelni na małym ogniu rozgrzać olej sezamowy, wlać masę jajeczną, dodać szczypiorek i wymieszać. Smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. Przełożyć na talerz żeby jajecznica lekko przestygła.
  3. Dłonie zmoczyć w zakwaszonej, zimnej wodzie. Ryż do sushi formować w kulki o średnicy 2,5 cm, nadawać im lekko wydłużony kształt.
  4. Każdą porcję ryżu owinąć paskiem nori, gładką stroną na zewnątrz. Koniec paska posmarować delikatnie wodą. żeby się dobrze skleił. Owinięta kulkę postawić na blacie, ryż delikatnie ugnieść palcami i posmarować niewielką ilością pasty wasabi. Napełnić jajecznicą i ozdobić zieloną dymką.
Wariant 2 – Gunkanmaki z pastą z paluszków krabowych
  1. W małej miseczce wymieszać posiekane paluszki krabowe, majonez, szczypiorek, sól i pieprz.
  2. Przygotować porcje ryżu owiniętego nori jak poprzednio, wypełnić je pastą z paluszków krabowych i przyozdabiać papryką i czarnym sezamem.