Gulasz z kurczaka z sosem Hot Bean
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

25.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 3godziny
Servings Prep Time
4osoby 3godziny
Ingredients
  • 500g piersi kurczakapociętej w kostkę
  • 300g ziemniakówpokrojonych w grubą kostkę
  • 300g marchewkipociętej w plasterki 1 cm
  • 1 szt. cebulidużej, pociętej w grubą kostkę
  • 1pęczek cebulki dymkisam szczypior, pocięty w 3cm kawałki
  • 15g grzybów munpociętych w paski (opcjonalnie)
  • 1/2litra bulionu drobiowegoprzygotowanego wg. przepis lub z proszku
  • 1/2litra wody
  • 2łyżki mąka kukurydzianawymieszanej z dwiema łyżkami wody
Sos:
Dodatki:
Instructions
  1. Tniemy składniki.
  2. Zagotowujemy 1/2 litra bulionu z 1/2 litra wody, dodajemy kurczaka i gotujemy na małym ogniu ok. 2 godz (kurczak pod naciskiem powinien się kruszyć).
  3. Dodajemy ziemniaki, marchew i sos. Warzywa powinny być całe zakryte płynem, jeżeli tak nie jest dodajemy wody. Gotujemy 20 min.
  4. Dodajemy dymkę i grzyby mun (opcjonalnie), gotujemy 20 min.
  5. Dodajemy mąkę kukurydziana z woda, mieszamy, gotujemy do zgęstnienia. Danie gotowe, podajemy z gotowanym ryżem (najlepiej ryżem jaśminowym) lub bagietką.