Grzyby w ostro-słodkim sosie
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 25minut
Servings Prep Time
4osoby 25minut
Ingredients
  • 500gram pieczarek
  • 25g grzybów munlub uszaków bzowych
  • 1pęczek cebulki dymkitylko szczypior, posiekany
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • trochę olejudo smazenia
Sos:
Instructions
  1. Pieczarki obrać, duże pociąć w plasterki, małe pozostawić w całości. Grzyby Mun (uszaki) wrzucić do wody, zagotować, gotować na wolnym ogniu 5 min. Przelać na sitko, zostawić kilka minut do osączenia, następnie pociąć w paski.
  2. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju, przesmażyć mieszając dymkę i czosnek ok. 30 sek.
  3. Dodać grzyby i mieszając od czasu do czasu smażyć 3 min (pieczarki powinny się lekko zarumienić).
  4. Dodać sos, dobrze wymieszać aż wszystkie grzyby pokryją się sosem.
  5. Ciągle mieszając smażyć jeszcze 1 min. Danie gotowe.